Het Locky-virus, hoe herken je het?

Locky-virusWat doe je wanneer je een mail ontvangt over een openstaande rekening? Grote kans dat je klikt. Maar let op: je loopt daarmee het risico dat je voor honderden of zelfs duizenden euro’s wordt opgelicht. Al veel bedrijven in Nederland zijn door dit zogenoemde Locky-virus getroffen. Hoe herken je het virus? En hoe ga je het tegen?

Hoe komt het Locky-virus binnen?

Het Locky-virus komt binnen per e-mail. De verzender vertelt dat u nog openstaande rekeningen heeft. Meer informatie staat in een bijlage. Vaak is dit een Word-bestand. Opent u het, dan vraagt Word of u de macro’s wilt inschakelen. Dit is een cruciaal moment. Want wanneer je dit doet, worden je bestanden versleuteld tot een onleesbare brij aan tekens.

Welke bestanden lopen gevaar?

Raakt je systeem geïnfecteerd, dan heeft dat gevolgen voor allerlei soorten bestanden: van afbeeldingen en video’s tot Office-documenten. Ook bestanden waarmee je het systeem kunt terugzetten ontkomen niet aan Locky.

Hoe herken ik het Locky-virus?

Je herkent het Locky-virus aan je bureaublad. Die wordt namelijk automatisch gewijzigd. Er komt een uitleg op te staan die vertelt hoe je bestanden met speciale software weer kunt ontgrendelen.

Hoe krijg ik mijn bestanden terug?

Ons advies is om de back-up terug te zetten. Heb je geen back-up, dan ben je genoodzaakt om de ontgrendelsoftware te downloaden.

Wat houdt de ontgrendelsoftware in?

Met de ontgrendelsoftware krijg je de bestanden terug. Maar daar staat wel wat tegenover. Voor elk bestand betaal je een halve tot een hele bitcoin. Ontgrendelen kan dus behoorlijk in de papieren lopen.

Hoe voorkom ik besmetting?

Je klikt misschien niet zomaar op elke link. Maar geldt dat ook voor je collega’s? Duidelijke regels rondom internetgebruik zijn vandaag de dag van groot belang. Wij helpen je alvast op weg bij het opstellen van deze regels:

  • Verwijder verdachte e-mails direct.
  • Open nooit bijlagen van verdachte e-mails.
  • Macro’s zijn in Office standaard uitgeschakeld. Dat is niet voor niks. Activeer bij bijlagen uit e-mails nooit macro’s, tenzij je honderd procent zeker weet dat de bijlage betrouwbaar is.
  • Zorg voor een goede, online back-up, zodat je de bestanden altijd kunt terugzetten.
  • Werk je systeem regelmatig bij, het liefst zo snel mogelijk na het verschijnen van een update.
  • Gebruik beveiligingssoftware en werk deze software bij.
  • Geef jezelf en andere gebruikers niet meer gebruiksrechten dan strikt noodzakelijk is. Hiermee verklein je de kans dat een virus snel om zich heen grijpt.

Wil je weten hoe IT-security binnen jouw bedrijf verder verbetert kan worden? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag!

Bron: www.eset.com

Interessant artikel? Deel het direct met uw netwerk