Informatieplicht Energiebesparing: ken je deze ICT-maatregelen al?

In de Wet milieubeheer staat dat je als bedrijf alle energiebesparende maatregelen moet doorvoeren die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Tot voor kort controleerde de overheid dit niet, maar daarin is verandering gekomen.

Informatieplicht energiebesparing

Sinds juli geldt een informatieplicht voor bedrijven die elk jaar meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruiken. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je controleren of deze informatieplicht voor jou geldt en is het mogelijk om maatregelen te melden.

Duurzame ICT-maatregelen

Als bedrijf kun je allerlei energiebesparende maatregelen nemen. Ook op het gebied van ICT zijn er mogelijkheden.

  • Laat meerdere servers of besturingssystemen tegelijkertijd op één machine draaien. Zo bespaar je op hardware, benut je data efficiënter en verlaag je het energieverbruik.
  • Vervang laserprinters voor inktjetprinters. Inktjetprinters zijn tegenwoordig zeer energiezuinig. Bovendien draaien ze niet meer op cartridges, maar op inktzakken waarmee je tot wel 80.000 pagina’s kunt afdrukken. Dat scheelt veel afval.

Overzicht voor jouw sector

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt een overzicht van erkende energiebesparende maatregelen voor jouw sector. De omgevingsdienst van de overheid controleert of je deze maatregelen hebt doorgevoerd of gaat doorvoeren. Doe je dit niet, dan loop je het risico op hoge boetes.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij maatregelen op het gebied van ICT? Neem dan contact met ons op.

Interessant artikel? Deel het direct met uw netwerk