Heeft u al stappen gezet naar aanleiding van de nieuwe privacywet?

Weet u dat er volgend jaar een nieuwe privacywet ingaat? De wet brengt nogal wat veranderingen met zich mee en daarom is het verstandig om snel te starten met de voorbereidingen. Uit onderzoek van consultancybureau PwC blijkt dat veel organisaties nog niet zijn begonnen. Hoe zit dat bij u?

Ruim een jaar geleden heeft het Europees Parlement een nieuwe privacywet aangenomen: de General Data Protection Regulation. De nieuwe wet zorgt ervoor dat vanaf 2018 in alle Europese landen dezelfde privacyregels gelden.

Nieuwe privacywet in het kort

  • Grootste verandering is de verzwaarde documentatieplicht. Heeft u meer dan 250 medewerkers in dienst of verwerkt u op grote schaal persoonsgegevens, dan moet u een privacy-administratie bijhouden. Welke data wordt er verzameld? Via welke bronnen? Met welke systemen? En wie hebben toegang?
  • Het kan zijn dat u een privacy-medewerker of data protection officer moet aanstellen. Hij of zij ziet toe op de omgang met gegevens en controleert of uw organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving.
  • Consumenten krijgen meer controle over hun gegevens. Zo hebben ze het recht om vergeten te worden, wat betekent dat ze hun gegevens onder bepaalde voorwaarden kunnen laten verwijderen.
  • Voldoet u niet aan de nieuwe privacywet, dan kunnen de boetes straks oplopen tot € 20 miljoen of 4 procent van uw omzet. Daarmee is privacy een serieus bedrijfsrisico geworden. Niet verwonderlijk, aangezien in onze huidige maatschappij ontzettend veel consumentengegevens in omloop zijn. Van daaruit heeft elke organisatie een datastrategie nodig.

Start met voorbereiden

De nieuwe privacywetgeving vraagt om behoorlijk wat voorbereidingstijd. Vooral de verzwaarde documentatieplicht heeft een grote impact op uw bedrijfsvoering. Bovendien is de kans groot dat u met geavanceerde systemen werkt, maar eigenlijk niet weet waar welke data opgeslagen wordt en of dat volgens de regels gebeurt. Het is dan ook van belang om nu te starten, zeker gezien het grote risico op hoge boetes.

De nieuwe wetgeving geldt voor alle organisaties die persoonsgegevens opslaan. Ook voor u dus. Wilt u weten wat de impact van de wetgeving op uw organisatie is? Neem dan gerust contact met ons op.

Interessant artikel? Deel het direct met uw netwerk