Samen het gijzelvirus buiten de deur houden

Wanneer u uw kantoor afsluit, draait u de deur op slot en schakelt u het alarmsysteem in. Maar wat doet u met uw digitale omgeving? Dat u die tegenwoordig net zo goed moet beschermen als uw pand, bleek eind juni. Tientallen bedrijven werden getroffen door het gijzelvirus, waardoor werkzaamheden dagen of zelfs weken stil kwamen te liggen. Om dit in de toekomst te voorkomen, hebben we in kaart gebracht hoe u het risico op een digitale inbraak kunt verkleinen.

Extra veiligheidsmaatregelen

De nieuwste varianten van het gijzelvirus vragen om extra veiligheidsmaatregelen.

> Denk na over de frequentie en inhoud van uw back-up
Elke dag maakt u een back-up van uw bestanden. Van deze back-up wordt ook een kopie buiten de deur opgeslagen. Meestal gebeurt dit eens per 24 uur. Het kan dus zijn dat u data van maximaal één dag kwijtraakt. Vraag uzelf af of dit kan. Vergeet daarnaast ook niet om back-ups te maken van bestanden die lokaal op computers of laptops staan.

> Maak een back-up van uw servers en werkplekken
Nog maar weinig bedrijven maken een back-up van hun servers en werkplekken. Toch is dit heel belangrijk, aangezien hierop al uw software staat. Bovendien doen cybercriminelen tegenwoordig aanvallen op servers en werkplekken. Blijkt na een aanval dat u geen back-up hebt gemaakt? Dan moet alles opnieuw geïnstalleerd worden. Dit kan meerdere weken in beslag nemen. De moeite waard om aandacht aan te besteden dus.

> Besteed aandacht aan thuiswerkers
Vergeet de thuiswerkers niet. Privélaptops kunnen geïnfecteerd raken en uw systeem vervolgens besmetten. Zorg daarom voor goede instructies en stel beveiligingssoftware beschikbaar. Deze software moet dan wel bescherming bieden tegen zowel malware als phishing.

> Informeer medewerkers over de gevaren van e-mails
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 procent van de Nederlandse werknemers zich niet bewust is van de gevaren van e-mails. En dat terwijl een simpele klik op een link grote gevolgen kan hebben. Maak daarom tijd om de gevaren te bespreken. Ook kunt u richtlijnen in het personeelsreglement opnemen of periodiek een nieuwsbrief rondsturen, zodat werknemers valse e-mails leren herkennen. Benut daarbij de kracht van herhaling: organiseer regelmatig acties om werknemers alert te houden. Indien gewenst kunnen wij u hierbij helpen.

Standaard veiligheidsmaatregelen

Naast de extra veiligheidsmaatregelen past Systra ICT standaard al een aantal veiligheidsmaatregelen toe.

> We zorgen voor goede antivirus- en antimalware-software
Een open deur, maar toch: we installeren antivirus- en antimalware-software op alle servers, computers en laptops die op uw bedrijfsnetwerk actief zijn. Daarbij gaan we verder dan alleen de ingebouwde Windows Defender. We werken met Symantec, een hoogwaardig pakket dat goede bescherming biedt.

> We voorzien alle computers en servers van de laatste software- en beveiligingsupdates
Wanneer u het onderhoud van uw computers en servers bij ons neerlegt, weet u zeker dat updates altijd worden uitgevoerd. Binnenkort optimaliseren we onze werkwijze en monitoren we tevens of deze updates succesvol verlopen. Hierdoor bieden we nóg meer veiligheid.

Wat kunnen we op korte termijn voor u doen?

We kunnen proactief alvast een aantal zaken oppakken die het risico op besmetting met het gijzelvirus direct verkleinen:

  • Het SMB v.1 protocol op het netwerk uitschakelen.
  • Poort 445 op de firewall dichtzetten.
  • Comodo DNS-servers instellen.
  • Rechten op de servers controleren en aanpassen.
  • Rechten op werkplekken van medewerkers beperken.

Bent u klant bij ons, dan ontvangt u binnenkort een ticket met het voorstel om deze veiligheidsmaatregelen door te voeren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillende veiligheidsmaatregelen? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met u om tafel om te kijken hoe u het risico op een digitale inbraak kunt verkleinen.

Interessant artikel? Deel het direct met uw netwerk