Citrixfiles

citrixfiles

We schakelen over naar de ANWB. “Op de A4 en de A12 richting Den Haag is het druk. Het verkeer moet daar rekening houden met mist, gladheid en Citrixfiles.”

 

…Citrixfiles? Ja, ze stonden er echt op maandagochtend 20 januari. Vanwege een door cybercriminelen gevonden beveiligingslek in de software van Citrix haalde de Rijksoverheid alles offline. Ambtenaren die normaal thuis of elders in het land zouden zijn, moesten opeens op zoek naar een vaste werkplek op kantoor in Den Haag.

 

Een drastische maatregel, zou je denken. Toch kon de Rijksoverheid niet anders. Eerder die maand wisten cybercriminelen al binnen te dringen in systemen van de Universiteit Maastricht. Processen lagen stil en de universiteit kwam voor een lastige keuze te staan: de situatie accepteren of voor € 200.000,- bestanden terugkopen? Het werd dat laatste.

 

Cybercrime binnen het MKB

Ook veel mkb-ondernemers hebben met dit soort situaties te maken. Maar liefst de helft werd in 2019 slachtoffer van een hack, meestal als gevolg van een phishingmail. Deze mails zijn een groot gevaar, omdat je je systeem er niet tegen kunt beveiligen. Let je even niet op en klik je op een geïnfecteerde link, dan nemen cybercriminelen alles over. Een fout die iedereen binnen je bedrijf kan maken.

 

Ben je benieuwd of jouw medewerkers gevaarlijke mails herkennen? Tegenwoordig kun je dit testen door phishingmails naar je team te laten sturen. Deze mails zijn natuurlijk niet schadelijk. Wel kun je zien hoeveel medewerkers erop klikken en op basis daarvan de bewustwording vergroten.

 

Ook is het mogelijk om je ICT-omgeving te laten hacken, niet door echte criminelen uiteraard. Vaak lukt het, ondanks een professioneel beveiligingssysteem. Zwakke plekken ontstaan namelijk in het dagelijks gebruik. Iemand heeft bijvoorbeeld een gemakkelijk wachtwoord. Of vergeet na het installeren van software een poort van de firewall te sluiten.

 

Conclusie: goede beveiliging heb je nodig, maar bewustwording is minstens zo belangrijk. Laat je digitaal per ongeluk een deur openstaan, dan grijpen cybercriminelen hun kans. Opletten geblazen dus. Voor je het weet meldt de ANWB ook een file richting jouw bedrijf!

 

Bron: nu.nl

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp energiebesparing?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?