Een netwerk certificeren: hoe gaat dat in zijn werk?

een netwerk certificeren hoe...

Check, check, dubbelcheck. Laat je jouw netwerk certificeren en controleren, dan weet je zeker dat het goed in elkaar zit. Maar wat houdt zo’n controle eigenlijk in? En wat is de meerwaarde van het certificaat? In deze blog leggen we het uit.

 

Hoe wordt er gemeten?

De certifier maakt het mogelijk om op verschillende niveaus metingen uit te voeren. Je kunt verifiëren, kwalificeren en – zoals de naam al aangeeft – ook certificeren.

  • Verificatie

Dit is de meest eenvoudige test, waarbij je alleen controleert of de verbinding goed functioneert.

  • Kwalificatie

Je weet pas echt of het netwerk goed functioneert als je de prestaties meet bij grote hoeveelheden data. Dit controleer je bij een kwalificatietest. Je verstuurt pakketten data over het netwerk, kijkt hoeveel er verloren gaan en bepaalt op basis daarvan de kwaliteit.

  • Certificatie

Bij certificatie test je direct na de aanleg van het netwerk of het aan alle ISO- en TIA-normen voldoet. De controles worden op zowel data- als signaalniveau uitgevoerd. Zit het netwerk goed in elkaar, dan ontvang je een garantiebewijs van een goed geïnstalleerd netwerk.

 

Wat wordt er gemeten?

Zoals gezegd kan de certifier prestaties meten op zowel data- als signaalniveau. In het laatste geval wordt het netwerk getest door verschillende frequenties over een kabel te sturen. Hierbij worden onder meer de ‘return loss’ en ‘crosstalk’ in kaart gebracht en vergeleken met de ISO- en TIA-normen.

  • Return loss

Bij return loss wordt gemeten welk deel van het signaal, als een echo, door de bekabeling terugkaatst naar de zender. Bij een hoge return loss is er sprake van veel echo’s, waardoor het oorspronkelijke signaal wordt verstoord, de sterkte afneemt en het netwerk minder goed presteert.

Oorzaken: stekkers en aansluitingen die niet compatibel zijn, meerdere aansluitpunten op één kanaal, slecht contact tussen de geleider en het contactpunt van de connector.

  •  Crosstalk

Bij crosstalk wordt het signaal van een bedoeld kabelpaar naar een onbedoeld kabelpaar gemeten. Er zou geen overdracht moeten zijn, maar in de praktijk kun je dit vaak niet vermijden. Het resultaat is overspraak. De certifier meet verschillende soorten overspraak, waaronder Near End Crosstalk (NEXT), Far End Crosstalk (FEXT) en Alien Crosstalk. Zijn de waarden te hoog, dan treedt er signaalverlies op en presteert het netwerk minder goed.

Oorzaken: hoge frequenties, kleine verstoringen in de transmissielijn.

 

Wat is de meerwaarde van een netwerk certificeren?

Voldoet jouw netwerk aan de ISO- en TIA-normen, dan ontvang je een certificaat. Maar dat niet alleen. Omdat het netwerk goed in elkaar zit, voorkom je storingen en bespaar je ICT-kosten op zowel de korte als lange termijn. Bovendien wordt het gemakkelijker om het netwerkonderhoud uit te voeren. Doet zich toch een probleem voor? Dan kun je bij je leverancier terecht. Bij het certificaat krijg je namelijk 25 jaar systeemgarantie.

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp netwerk certificeren?

Neem dan contact op met Evert Jan Kin

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?