Grote golf ransomware-aanvallen verwacht: wat kun je ertegen doen?

grote golf ransomware aanvallen...

Wanneer je thuiswerkt en tussendoor de kinderen moet helpen bij schoolopdrachten, ben je misschien niet zo alert als normaal. Een groep internetcriminelen speelt daar slim op in door juist nu massaal phishingmails te versturen. Van daaruit wordt een grote golf ransomware-aanvallen verwacht. In deze blog een aantal tips om bij de les te blijven.

 

Sinds afgelopen donderdag verstuurt een groep internetcriminelen phishingmails met daarin gevaarlijke ransomware. Ze richten zich op medewerkers van bedrijven en overheidsinstellingen.

 

Phishingmails herkennen

Hoe je de phishingmails herkent? Waarschijnlijk aan de afzender: dat is zogenaamd het Amerikaanse bedrijf DocuSign. In de mails wordt gevraagd om een document digitaal te ondertekenen. Maar klik je op de link, dan gebeurt er iets heel anders: je laat internetcriminelen binnen, waarna ze binnen twee uur het volledige netwerk in hun greep hebben.

Het gevaar van ransomware

Eerst merk je misschien nog niets van de aanval, totdat na een paar dagen de ransomware actief wordt. Niemand heeft opeens meer toegang tot bestanden. Om de bestanden terug te krijgen, moet je als bedrijf of overheidsinstelling geld betalen. Geen € 10.000,-, maar eerder € 100.000,-. En wanneer je dat doet, is het nog maar de vraag of de situatie volledig wordt hersteld.

 

Je netwerk beschermen

Om je netwerk tegen ransomware te beschermen, kun je het volgende doen:

  • Update je besturingssysteem, software en browser, zodat je altijd de laatste versie gebruikt.
  • Zorg voor een betrouwbare back-up in de cloud.
  • Installeer professionele antivirussoftware. Gratis varianten zijn niet meer voldoende.
  • Upgrade Microsoft 365 naar de volledige online werkplek. Je beschikt dan automatisch over speciale software die gevaren herkent.

 

Bewustwording vergroten

We sluiten af met de belangrijkste tip: vergroot de bewustwording. Belangrijk, want iedereen in je team moet alert zijn. En dat is lastig, zeker in deze drukke tijd. Deel dit bericht dus met collega’s, zodat ze de phishingmails herkennen. En misschien is deze blog over veilig werken ook interessant.

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp security?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?