Handig: de veilig-thuiswerken-handleiding

Thuiswerken. Het is een eitje, zeker nu je voor veel beroepen niet meer nodig hebt dan een laptop en een internetverbinding. Wanneer je ’s avonds een uurtje aan de keukentafel zit, kun je vaak veel doen. Tegelijkertijd loop je tijdens dat uurtje veel risico. Want hoe goed zijn je eigen netwerk en laptop eigenlijk beveiligd? Om dat te checken, introduceren wij de veilig-thuiswerken-handleiding.

Veilig thuiswerken tips

Stap 1: installeer een goede virusscanner

Op je werk is de installatie van een virusscanner vanzelfsprekend, omdat dit voor je geregeld wordt. Maar hoe zit het bij je laptop of smartphone thuis? Grote kans dat je er niet aan hebt gedacht of dat je ‘dit nog een keer moet regelen’. Gelukkig kost het installeren van een virusscanner niet veel tijd. Gebruik je Windows 10? Dan beschik je standaard over Windows Defender, de virusscanner van Microsoft. Wanneer je de mogelijkheid hebt om naar Windows 10 te upgraden, raden we je aan dit te doen.

Stap 2: gebruik je eigen wifi-netwerk en VPN

Verbind je laptop of smartphone niet zomaar met een openbaar netwerk, maar kies altijd voor je eigen, vertrouwde wifi. Sommige bedrijven bieden VPN, een verbinding waarmee je op afstand kunt inloggen bij je bedrijf. Is er VPN beschikbaar, maak daar dan gebruik van.

Stap 3: update je besturingssysteem en software

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Door je besturingssysteem en software regelmatig te updaten, worden zwakke plekken gedicht. Hackers kunnen er dan geen misbruik meer van maken. Vaak ontvang je automatisch een melding als er een update beschikbaar is. Komt de melding ongelegen? Zet dan een herinnering in je agenda, zodat je niet vergeet om de update op een ander moment uit te voeren.

Stap 4: werk samen in een veilige omgeving

Met alleen veilige apparatuur ben je er nog niet. Je wil ook veilig kunnen communiceren met collega’s. De online werkplek van Systra ICT maakt dit mogelijk. Je kunt altijd en overal aan de slag en ontmoet collega’s in Microsoft Teams, waar je documenten deelt, met elkaar chat en online vergadert. De omgeving is beveiligd met tweetrapsverificatie, wat betekent dat je moet inloggen met een wachtwoord én een code op je smartphone. Heel veilig thuiswerken dus.

Interessant artikel? Deel het direct met uw netwerk